Prospectus of Graduate Studies

Introduction

Institut Penyelidikan Produk dan Ketamadunan Melayu Islam offers graduate studies programs (Master Degree & Doctor of Philosophy) in Islamic Civilization based on research in core areas and specializations as follows:

1. Ketamadunan
  2. Perbandingan Kesusasteraan
  3. Etnografi
  4. Kajian Manuskrip
  5. Falsafah dan Pemikiran
  6. Falsafah dan Pembangunan Pendidikan
  7. Sejarah dan Budaya Kepimpinan
  8. Integrasi Ilmu Sains dan Teknologi
  9. Etika dan Moral
  10. Kajian Zaman Pertengahan dan Kebangkitan
  11. Sejarah Pembangunan Manusia (Sosial/Ekonomi/Politik)

Programs Offered

Full-time and part-time programs are offered for the following studies:

• Master Degree in Islamic Civilization.
    • Doctor of Philosophy in Islamic Civilization.

Forms Of Program

• Master Degree in Islamic Civilization – Thesis (by research mode only)
    • Doctor of Philosophy – Thesis (by research mode only)

Admission Qualifications / Requirements

Sarjana Peradaban Islam
i. Ijazah Sarjana Muda dalam bidang atau bidang yang berkaitan dengan sekurang-kurangnya purata nilai gred kumulatif (PNGK) 2.75 atau setara, seperti yang diterima oleh senat PPT; atau

ii. Ijazah Sarjana Muda dalam bidang atau bidang yang berkaitan dengan sekurang-kurangnya (PNGK) 2.50 dan tidak mencapai PNGK 2.75, boleh diterima tertakluk kepada penilai dalaman yang ketat; atau

iii. Ijazah Sarjana Muda dalam bidang atau bidang yang berkaitan dengan sekurang-kurangnya (PNGK) 2.50 dan tidak mencapai PNGK 2.75, boleh diterima tertakluk kepada sekurang-kurangnya 5 tahun pengalaman bekerja dalam bidang yang relevan.

iv. Calon tanpa kelayakan dalam bidang berkaitan atau pengalaman kerja yang berkaitan mesti menjalani kursus pra syarat yang sesuai yang ditentukan oleh PPT dan mencapai PNGK minimum berdasarkan (i) hingga (iii).

Keperluan Bahasa (Calon Antarabangsa)

• Calon yang bahasa pertamanya bukan Bahasa Melayu perlu menghadiri kursus Bahasa Melayu yang ditawarkan oleh UniSZA.
  • Syarat tambahan calon antarabangsa: Calon antarabangsa hendaklah membuktikan penguasaan dalam Bahasa Inggeris melalui:
  1. Test of English as a Foreign Language (TOEFL) 500; atau
  2. International English Language Testing System (IELTS) 5.0; atau
  3. Mengemukakan bukti penguasaan Bahasa Inggeris dari pusat pengajian yang berkenaan.
  • Syarat-syarat lain yang ditentukan oleh Senat.

Doktor Falsafah Peradaban Islam

1. Ijazah Sarjana dalam bidang atau bidang berkaitan yang diterima oleh Senat PPT; atau
  2. kelayaan lain yang setara dengan Ijazah Sarjana yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.
  3. Calon tanpa kelayakan berkaitan dalam bidang atau pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan mesti menjalani kursus prasyarat yang sesuai ditentukan oleh PPT.

ijazah sarjana Muda dengan syarat berikut:

1. Ijazah Sarjana Muda dalam bidang atau bidang berkaitandengan kelas pertama (PNGK) 3.67 atau lebih tinggi atau setara dengannya daripada akademik atau Technical and Vocational Education and Training (TVET);
  2. Menjalani penilaian dalaman; dan
  3. Sebarang keperluan lain dari PPT.

Calon Ijazah Sarjana Muda yang mendaftar untuk program tahap Ijazah Sarjana boleh memohon untuk menukar pendaftaran pengajian ke program ljazah Kedoktoran yang tertakluk kepada syarat-syarat berikut:

1. Dalam tempoh satu tahun Sepenuh Masa dan dalam tempoh dua tahun untuk calon Soparuh Masa
  2. Telah menunjukkan kompetensi dan kebolehan dalam menjalankan penyelidikan pada tahap Ijazah Kedoktoran melalui penilaian dalaman yang rapi oleh PPT; dan
  3. Mendapat kelulusan daripada Senat PPT.

Keperluan Bahasa (Calon Antarabangsa)

1. Test of English as a Foreign Language (TOEFL) 500; atau
  2. International English Language Testing System (IELTS) 5.0; atau
  • Syarat-syarat lain yang ditentukan oleh Senat.

Duration Of Study

Program Full-Time Part-time