PENYELIDIKAN

Projek Pendigitalan Manuskrip UniSZA

Kementerian Pendidikan Malaysia telah memberi amanah dan tanggungjawab kepada UniSZA untuk melaksanakan Projek Pendigitalan Manuskrip Islam dan Alam Melayu.

Projek ini bertujuan mengesan manuskrip ulama alam melayu hardcopy atau softcopy yang terdapat di dalam atau di luar Malaysia.

Projek ini memfokuskan manuskrip ulama alam melayu dahulu di Terengganu, koleksi Malcom MacDonald Durham University, United Kingdom, koleksi manuskrip di Arab Saudi, ulama di Kepulauan Melayu Aceh dan Riau, koleksi manuskrip ulama di Pattani, koleksi Istana Terengganu dan kesultanan Brunei, koleksi manuskrip ulama alam melayu di kedah dan Universiti Paris - Sorbonne, Perancis, Universiti Leiden, Belanda dan Portugal.

Bagi menjayakan projek ini, jaringan kerjasama melalui Memorandum Persefahaman (MoU) telah dilaksanakan oleh Institut Penyelidikan Produk dan Tamadun Melayu Islam (INSPIRE), UniSZA dengan beberapa institusi seperti Arkib Negara Malaysia, Negeri Terengganu. Muzium, Universiti Durham, United Kingdom dan banyak lagi.

Persidangan Terkini

 

140306logo inspire

 

Institut Penyelidikan Produk dan Ketamadunan Melayu Islam,

Universiti Sultan Zainal Abidin,

Kampus Gong Badak,

21300 Kuala Nerus,

Terengganu.

Telefon  : 09-6688703/8701

Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pengunjung

346121
Hari Ini
Semalam
Minggu Ini
Minggu Lepas
Bulan Ini
Bulan Lepas
Semua Hari
50
176
1884
343085
5110
10617
346121